UPSC General Studies Prelims Paper­ 2008

 

1. Match list­I with List­II and select the correct answer using the codes given below
the list:
List­I (Persoan)                        List­II (Position)
A.    Nagender Singh                   1.Chief Election Commissioner of India
B.    A. N. Ray                            2. President, International Court of Justice
C.    R.K. Trivedi                         3. Chief Justice of India
D.    Ashok Desai                        4. Attorney General of India
            A       B    C     D                                   A     B     C     D
  (a)     1        4    2     3                             (b)  2     3    1      4
  (C)     1        3    2     4                             (d)  2     4    1      3

Ans: 1 (b)

2. Consider the following statement:
1. The albedo of an object determines its visual brightness when viewed with
reflected light.
2. The albedo of Mercury is much greater than the albedo of the Earth.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a)    1 Only                   (b) 2 only
(b)    Both 1 and 2          (d) Neither 1 Nor 2

Ans: 2 (a)

3. Consider the following statements about probiotic food :
1. Probiotic food contains live bacteria which are considered beneficial to humans.
2. Probiotic food helps in maintaining gut flora.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a)    1 only                       (b) 2 Only
(b)    Both 1 and 2              (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

4. You Kippur War was fought between which sides/countries ?
(a)  Turkey and Greece
(b) Serbs and Croats
(c) Israel, and Arab countries led by Egypt and Syria
(d) iran and  Iraq
Ans: (c)

5. Norman Ernest Borlaug who is regarded as the father of the Green Revolution in
India is from which country?
(a) United States of America        (b)  Mexico
(c) Australia                               (d) New Zealand

Ans: 5 (a)

6. In which one of the following states are Namchik­ Namphuk Coalfields located ?
(a) Arunachal  Pradesh             (b)  Meghalaya
(c)  Manipur                            (d)  Mizoram

Ans: 6 (a)

7. Which one of the the following is correct in respect of Indian footbala team’s
Performance in the Olympic Games?
(a)  India has never participated in the Olympic Footbal Tournament
(b) India played only in the First Round
(c) India entered only up to the Quarter Finals
(d) India entered the Semi finals

Ans: 7 (d)

8. Which was the Capital of Andhra state when it was made a separate State in the
year 1953 ?
(a) Guntur                                       (b) Kurnool
(c) Nellore                                       (d) Warangal

Ans: 8 (b)

9. Who among the following have held the office of the Vics. President of India ?
1.  Mohammad Hidayatullah
2.  Fakhruddin Ali Ahmed
3.  Neelam Sanjiva
4.  Shankar Dayal Sharma
Select the correct answer using the code given below:­
(a) 1,2,3 and 4                         (b) 1 and 4  only
(c) 2 and 3 only                         (d)  3 and 4 only

Ans:9 (b)

10. What is the pH level of blood of normal persoan?
(a) 4.5­4.5                             (b)  6.45­6.55
(c) 7.35­7.45                          (d) 8.25­8.35
Ans: 10 (c)

11. C.Rangarajan has been actively involved in the Pan­ Asian Commission
addressing to which one of the following issues ?
(a) Promotion of tourism in the Asian region
(b) Impact of HIV / AIDS in the asian resign
(c) Promotion of free trade in the Asian region
(d) Higher technical education in the universities in the Asian region

Ans: 11 (b)

12. Match List­I with List –II and select the correct answer using the codes given
below the lists:
List­I (Service/Agency)                                                  List­II(Country)
A.     Foreign Intelligence service                           1. Isarel
B.     Ministry of State Security                               2. Britani
C.    Secret Intelligence Service                             3. China
D.    The Mossad                                                 4. Russia
           A      B    C     D                                    A       B      C     D
(a)       4      1    2     3                          (b)      2       3     4      1
(b)       4      3    2     1                          (d)      2       1     4      3

Ans: 12 (c)

13. ISRO successfully conducted a rocket test using cryogenic engines in the year
2007. Where is the test­stand used for the purpose, located ?
(a)  Balasoren                               (b) thiruvananthapuram
(c) Mahendragiri                            (d) Karwar
Ans: 13 (c)

14. In which one of the following is Malta located ?
(a) Baltic  Sea                                     (b)  Mediterranean
(c) Black Sea                                       (d) North Sea

Ans: 14 (b)

15.Starting with the Australian Open Lawn Tennis tournament, which one of the
following is the correct chronological order of the other three major Lawn Tennis
Touraments?
(a) French Open­ US Open­Wimbledon
(b) French Open­ Wimbledon­US open
(c) Wimbledon­ US Open­ French Open
(d) Wimbledon­French Open –US Open

Ans:15 (b)

16. Among the following, which one lays eggs anad does not produce young ones
directly ?
(a) Echidna                    (b) kangaroo
(c) Porcupine                  (d) Whale

Ans: 16 (a)
17. The release of which one of the following into ponds and wells helps in
controlling the mosquitoes ?
(a) Crab                      (b) Dogfish
(c) Gambusia fish        (d) Snail

Ans: 17 (c)

18.  Which schedule of the Constitution of india contains special provisions for the
administration and control of Scheduled Areas in several  States?
(a) Third                (b) Fifth
(C)Seventh             (d) Ninth

Ans: 18 (b)

19. Department of Border Management is a Department of which one of the
following Union Ministries ?
(a) Ministry of Defence
(b) Ministry Of Home Affairs
(c) Ministry of Shipping, Road Transport and Highways
(d) Ministry of Enviroment and Forests

Ans: 19 (b)

20. For which one of following reforms was a Commission set up under the
Chairmanship of Veerappa Moily by the Government of India ?
(a) Police Reforms
(b) Tax Reforms
(c)Reforms in Technical Education
(d) Administrative Reforms

Ans: 20 (d)    

21. Elizabeth Hawley is well­known for her writing relating to which one of the
following ?
(a) Historical monuments in India
(b) Regional dance in India
(c) Himalayan expeditions
(d) Wildlife in India

Ans: 21 (d)

22. In India, How many States Share the coastline ?
(a) 7                (b) 8
(c) 9                (d)10

Ans: 22 (c)

23. Nobel Prize winning scientist James D. Wastson is known for his work in which
area ?
(a) Metallurgy                     (b) Meteorology
(c) Environment protection    (d) Genetics

Ans: 23 (d)

24. Match List­I with List­II and select the correct answer using the codes given
below the lists :
List­I (board)                        List­II(headquarters)
A. Coffee Board               1. Bangalore
B. Rubber Braod              2. Guntur
C. Tea Board                   3. Kotayam
D. Tobacco Board             4. Kolkata
      A       B     C     D                     A      B       C      D
(a)  2       4     3     1             (b)  1        3       4      2
(c)  2       3     4      1            (d)  1         4       3     2

Ans: 24 (b)

25. Which one among the following has the maximum number of National Parks ?
(a) Andaman and Nicobar Islands
(b) Arunachal Pradesh
(c) Assam
(d) Meghalaya

Ans: 25 (a)

26. Among the following , which one is not an ape ?
(a) Gibbon          (b) Gorilla
(c) Langur           (d) Orangutan

Ans: 26 (c)

27. In how many different ways can all of 5 identical balls be placed in the cells
shown above such that each row contains at leats 1 ball ?
(a)64                (b) 81
(c) 84                (d) 108

Ans: 27 (d)

28. There are 6 different leters and 6 correspondingly addressed envelopes. If The
Leters are randomly put in the envelopes,what is the probability that exactly 5
letters go into the correctly addresses envelopes ?
(a) zero                (b)1/6
(c) ½                    (d)5/6   

Ans: 28 (a)

29.
There are two identical red, Two Identical black and two identical white balls, In
How many different ways can the balls be placed in the cells (each cell to contain
one ball) shown above such that balls of the same colour do not occupy any two
consecutive cells ?
(a)    15            (b) 18
(C)    24            (d) 30

Ans: 29 (c)

30. How many different triangles are there in the figure shown above ?
(a)    28            (b) 24
(b)    20            (d) 16
Ans: 30 (a)

31.Which of the following pairs is/are correctly matched?
1.  Francis Collins             :    Mapping human genome
2.  Sergey  Brin                :    Google Search Engine
3.  Jimmy  Wals               :     Wikipedia
Select the answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only           (b) 2 and 3 only
(c)  3 only                    (d) 1,2 and 3

Ans:31 (c)

32. What does S & P 500 relate to ?
(a) Supercomputer
(b) A new technique in e­business
(c) A new technique in bridge building
(d) An index of stocks of large companies
Ans: 32 (d)

33. Rajiv Gandhi National Flying Institute is being established in which State ?
(a) Karnataka                          (b) Maharashtra
(c) Kerala                                 (d) Orissa
Ans: 33 (b)

34.Who among the following has been the Captain of the Indian team in Cricket
Test Matches for the maximum number of times?
(a) Sunil Gavaskar                (b) Mansur Ali Khan Pataudi
(c) Saurav Ganguly                (d) Mohammad Azharuddin
Ans: (c)

35. Who among the following wrote the poem, Subh­e Azadi ?
(a) Sahir Ludhiyani                 (b)  Faiz Ahmed  Faiz
(c) Muhammad  Iqbal             (d) Maulana  Abul Kalam Azad

Ans: 35 (b)

36. How can the height of a Person who is six feet tall be expressed
(approximately) in nanometers ?
(a) nanometers                                   (b)  nanometeres
(c)  nanometers                                   (D)  nanometers

Ans: 36 (c)

37. A Person is sitting in a car which is at rest. The reaction from the road at each
of the  four wheels of the Car is R. When the  car runs on a straight level road, how
will the reaction at either of the front wheels vary ?
(a) It will be greater than R
(b) It will less than  R
(c) It will be equal to R
(d) It shall depend on the material of the road

Ans: 37 (c)

38. With which one of the following rivers is the Omkareshwar  Project associated ?
(a) Chambal                               (b) Narmada
(c) Tapi                                       (d) Bhima

Ans: (b)

39.Consider the following statements:
1. The Nuclear Suppliers Group has 24 countries as the members.
2. India is a member of the Nuclear Suppliers Group. Which of the statements given
above is/are correct ?
(a) 1 Only                                                  (b) 2 Only
(c) Both 1 and 2                                          (d) Neither 1  nor 2

Ans: 39 (d)

40. In the context of the Indian defence, what is ‘Dhruv’?
(a) Aircraft­carrying warship
(b) Missile­carrying Submarine
(c) Advanced light helicopter
(d) Intercontinental ballistic missile

Ans: 40 (c)

41.Hand –in­Hand 2007’, a joint anti­terrorism military training was held by the
officers of the Indian Army and officers of Army of which one of the following
countries?
(a) China                            (b)Japan
(c) Russia                           (d) USA

Ans:41(a)

Directions: The following 4 (four) items consist of two statements, one labeled as
the ‘Assertion (A)’ and the other as ‘ Reason (R)’. You are to examine these two
statements carefully and select the correct answers to these items using the codes
given below:
(a)    Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(b)    Both A  and R are individually true and Ris not the correct explanation of A
(c)    A is true but R is false
(d)    A is false but R is true

42. Assertion (A)   :  In  Human body, liver has an important role in fat digestion.
        Reason(R)        :  Liver  produces two importance fat­digesting enzymes.
Ans: 42 (c)

43. Assertion (A)      : In the visible spectrum of light, red light is more  energetic
than green light.
       Reason (R)          : The wavelength of red light is more than that of green light.
Ans: 43 (d)

  1. Assertion (A)     : Radio waves bend in a magnetic field.
          Reason   (R)       : Radio waves are electromagnetic in nature.
    Ans: 44 (a)
  2. Assertion (A) :  The Congress did not accept the decision of the Viceroy to
    declare war against Resigned in the year 1939.

       Reason (R)   : The Congress did not accept the decision of the Viceroy to
declare war against  Germany in the context of the Second World War.

Ans: 45 (a)

46. Where was the First Session of the Indian National Congress held in December
1885?
(a) Ahmadabad            (b) Bombay
(c) Calcutta                  (d) Delhi
Ans:46 (b)

47. Which one of the following was a journal brought out by Abul Kalam Azad ?
(a) Al­Hilal                            (b) Comrade
(c) The Indian Sociologist        (d) Zamindar

Ans: 47 (a)

48. Who among the following Gandhi an followers was a teacher by Profession ?
(a) A.N. Sinha              (b) Braj Kishore Prasad
(c) J.B. Kriplani            (d) Rajendra Prasad

Ans: 48 (c)

49. How much is one barrel of oil approximately equal to?
(a) 131 litres        (b) 159 litres
(c) 257 litres        (d) 321 litres

Ans: 49 (b)

50. Which one of the following pairs of metals constitutes the lightest metal and the
heaviest metal, respectively?
(a) Lithium and mercury            (b) ) Lithium and osmium
(c) Aluminium and osmimum      (d) Aluminium and mercury

Ans: 50 (b)

51. Mixture of which one of the following pairs of gases is the cause of occurrence
of most of the explosions in mines?
(a) Hydrogen and oxygen
(b)Oxygen and acetylene
(c)  Methane and air
(d) Carbon dioxide and methane

Ans: 51 (c)

52. Which one of the following is also called Stranger Gas?
(a) Argon        (b) Neon
(c) Xenon        (d) Nitrous oxide

Ans:52 (c)
53. What are Rubies and Sapphires chemically known as?
(a) Silicon dioxide        (b) Aluminum oxide
(c) Lead tetroxide        (d) Boron nitride

Ans: 53 (b)

54. Consider the following statement :
1. A widely used musical scale called diatonic scale has seven frequencies.
2. The frequency of the note Sā is 256 Hz and that of Nī is 512b Hz.
Which of the statement given above is/are correct ?
(a) 1 only           (b) 2 only
(b) Both 1 and 2  (d) Neither 1 nor 2

Ans: 54 (a)

55.Which one of the following laser types is used in a laser printer?
(a) Dye laser                   (b) Gas laser
(c) Semiconductor laser     (d) Excimer laser

Ans: 55 (c)

56. Consider the following statements in respect of a jet engine and a rocket :
1.  A jet engine uses the surrounding air for its oxygen supply and so is Unsutable
for  motion in space
2. A rocket carries its own supply of oxygen in the gas form, and fuel.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only            (b) 2 only
(c) Both 1 and 2  (d) Neither 1 nor 2

Ans: 56 (c)

57. Among the following, which one has the minimum  population on the basis of
data of Census of India, 2001?
(a) Chandigarh        (b) Mizoram
(c) Puducherry          (d) Sikkim

Ans: 57 (d)

58. Who among the following translated the Autobiography of Madam Curie in Hindi
?
(a) Atal Bihari Vajpayee            (b) Lal Bahdur Shastri
(c) Choudhary Charan Singh      (d) Gobind Vallabh Pant

Ans: 58 (b)

59. Who among the following scientists shared the Nobel Prize in Physics with his
son ?
(a) Max Planck                     (b) Albert Einstein
(c) William Henry Bragg         (d) Enrico Fermi

Ans:59 (c)

60. Which one of the following is the  correct sequences in respect of the Roman
numerals­C,D,L and M ?
(a) C > D > L > M        (d) MD>C
(c)  M> D > C > L          (d) L > C < D > M

Ans: 60 (c)

61. What does Baudhayan theorem (Baudhayan Sulva Sautra) related to?
(a) Lengths of sides of a right­angled triangle
(b) Calculation of the value of pi
(C) Logarithmic calculations
(d) Normal distribution curve

Ans: 61 (b)

62.Which of the following pairs is/are correctly matched?
      Theory/Law                                       Associated Scientist
1.    Continental Drift            :        Edwin Hubble
2.    Expansion of Universe    :        Alfred Wegener
3.    Photoelectric Effect         :        Albert Einstein
Select the correct answer using the code given below:
(a)    2 and 3 only        (b) 3 only
(b)    2 only                 (d) 1 only

Ans: 62 (d)

63. Which of the following minerals are found in a natural way in the State of
Chhattisgarh?   
1. Bauxite        2. Dolomite
3. Iron ore        4. Tin
Select the correct answer using the code given below:
(a)   1,2 and 3 only           (b) 3 only
(c)    2 only                        (d) 1 only

Ans: 63 (d)

64. On which one of the following rivers is the Tehri Hydropower Complex located?
(a) Alaknanda        (b) Bhagirathi
(c) Dhauliganga       (d) Mandakini

Ans: 64 (b)

65. Which one of the following cities is nearest to the equator?
(a) Colombo        (b) Jakarta
(c) Manila            (d) Singapore

Ans:65 (d)

66.Which of the following pairs are­correctly matched?
                     Waterfalls        River
1. Kapildhara Falls           :    Godavari
2. Jog Falls                     :   Sharavati
3. Sivasamudram Falls     :      Cauvery
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only        (b) 2 and 3 only
(b) 1 and 3 only        (d) 1,2 and 3

Ans:66 (b)

67. Which one of the following straits is nearest to the International Date Line ?
(a) Malacca Strait        (b) Bering Strait
(c) Strait of Florida       (d) Strait of Gibraltar
Ans: 67 (b)

68. which of the following pairs in respect of correct Power generation in India is/are
correctly matched ?
                                                                                                                                                 
(Rounded Figure)    
1.    Installed electricity generation capacity :  100000 MW
2.    Electricity generation                           : 660 billion kWh
Select the correct answer using  the code given below :
(a)  1 only             (b) 2 only
(C) Both 1 and 2    (d) Neither 1 nor 2

Ans: 68 (b)

69. Which of the  following pairs are correctly  matched ?
Irrigation  Project                               State
1.    Damanganga      :   Gujarat
2.    Girma                 :  Maharashtra
3.    Pamba                :  Kerala
Select the correct answer  using the code given below :
(a)    1 and 2 only           (b) 2 and 3 only
(b)    1 and 3 only           (d) 1,2 and 3

Ans: 69 (d)

70. Who among the following rejected the title of knighthood and refused to accept
a  position in the Council of the Secretary of State for India ?
(a) Motilal Nehru    (b) M.G. Ranade
(c) G.K. Gokhale     (d) B.G. Tilak
Ans: 70 (c)

71. During the time of which Mughal  Emperor did the Engilsh East India Company
establish its first factory in India ?
(a) Akbar            (b) M.G. Ranade
(c) G.K. Gokhale   (d) Aurangzeb

Ans: 71 (c)

72. The term “prisoner’s Dilemma” is associated with which one of the following ?
(a) A technique in glass manufacture
(b) A term used in shipping industry
(c) A situation under the Game Theory
(d) Name of a supercomputer

Ans: 72 (c)

73. During the Indian Freedom Struggle, who of the following raised an army called
‘Free Indian Legion’?
(a) Lala Hardayal                (b) Rashbehari Bose
(c) Subhas Chandra Bose     (d) V.D.Savarkar

Ans:73 (c)

74.Which one of the following suggested the reconstitution of the Vicery’s Executive
council in Which all the portfolios including that of War Members were to be held by
the Indian leader?
(a) Simon Commission   (b) Simla Conference
(c) Cripps Proposal         (d) Cabinet Mission

Ans: 74 (b)

75. What is the Agent Orange?
(a) An ace spying group trained by the Police in London
(b) A Weed­killing chemical used by the US Military in the Vietnam War
(c) A technique used in the advanced railway safety procedure
(d) A special chemical used in making alloy steel

Ans:75 (b)

76. Which two countries follow China and India in the decreasing order of their
populations?
(a) Brazil and USA             (b) USA and Indonesia
(c) Canada and Malaysia    (d) Russia and Nigeria
Ans: 76 (b)

77. Amongst the following States, Which one has the highest percentage of rural
population (on the basis of the Census,2001)?
(a) Himachal Pradesh         (b) Bihar
(c) Orrisa                          (d) Uttar Pradesh

Ans: 77 (a)

78.Match List­I with List­II and select the correct answer using the codes given
below the lists :
List­I (Organization)    List­II (Associated
Convention/Person/Place/Headquarters)
A.    Amnesty International                                     1.Visculi
B.    Common wealth of Independent States (CIS)     2. Paris
C.    Danube Commission                                       3. Peter Beneson
D.    Europian Space Agency                                    4. Belgrade Convention
        A    B    C    D                A    B    C    D
(a)    3    1    4    2       (a)     4    2    3    1
(b)    3    2    4    1       (b)     4    1    3    2

Ans: 78 (a)   

79. Match List­I with List­II and select the correct answer using the codes given
below the lists:
List­I (Person)                  List­II (Area)
A.   K.P.Singh                1.Banking
B.   Vikram Pandit          2.Fiction writing
C.   Roopa Farooki         3. Retail business
D.   Kishore Biyani          4. Real estate
          A    B    C    D                    A    B    C    D
(a)      4    2    3    1           (a)     3    1    2    4
(b)      3    2    1    4           (b)     4    1    2    3

Ans: 79 (d)

80. Where was the World Summit on Sustainable Devlopment (Rio+10) held?
(a) Davos               (b) Nova Scotia
(c) Johannesburg    (d) Shanghai

Ans: 80 (c)

81. Consider the following statements:
1. Clean Devlopment Mechanism (CDM) in respect of carbon credits in one of the
Kyoto Protocol Mechanisms.
2. Under the CDM, the projects handled pertain only to the Annex­I countries.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 Only            (b) 2 Only
(c) Both 1 and 2    (d) Neither 1 nor 2

Ans: 81 (c)

82.Which of the following are among the million­plus cities in India on the basis of
data of the Census,2001?
1. Ludhiana       2. Kochi
3. Surat             4. Nagpur
Select the correct answer using the code given below :
(a)  1, 2 and 3 only
(b)  2, 3 and 4 only
(c)  1 and 4 only
(d)  1, 2, 3 and 4

Ans: 82 (d)

83.Which of the following are the public sector undertakings of the Government of
India?
1. Balmer Lawrie and Company Ltd.
2. Dredging Corporation of India
3. Educational Consultants of India Ltd.
Select the correct answer using the code given below :
(a)    1 and 2 Only
(b)    2 and 3 Only
(c)    1 and 3 Only
(d)    1 , 2 and 3

Ans: 83 (d)

84.Under which one of the following Constitution Amendments Acts, four languages
were added to the languages under the Eighth schedule of the Constitution of India,
thereby  raising their number to 22?
(a) Constitution (Ninetieth Amendment) Act
(b) Constitution (Ninety­first Amendment) Act
(c) Constitution (Ninety­second Amendment) Act
(d) Constitution (Ninety­third Amendment) Act

Ans: 84 (c)

85.Consider the following statements :
The Constitution of India Provides that
1.The Legislative Assembly of each State shall Consist of not more than 450
members chosen by direct election from territorial constituencies in the State
2.A person shall not be qualified to be chosen to fill a seat in the Legislative
Assembly of a State if he/she is less than 25 years of age
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 Only
(b) 2 Only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: 85 (b)

86.Which of the following is/are included in the Directive Principles of State policy?
1. Prohibition of traffic in human beings and forced labour
2. Prohibition of Consumption except for medicinal purposes of intoxicating drinks
and of other drugs which are injurious to health
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 Only
(b) 2 Only
(c)  Both 1 and 2 Only
(d) Neither 1 nor 2

Ans: 86 (b)

87. How is the United Nations Monetary and financial Conference wherein the
agreements were signed to set up IBRD, GATT and IMF, commonly known?
(a) Bandung Conference       (b) Bretton Woods Conference
(c) Versailles Conference      (d) Yalta Conference

Ans: 87 (b)

88. Where was the first desalination plant in India to produce one lakhs litres
freshwater per day based on low temperature thermal desalination principle
Commissioned ?
(a) Kavaratti                (b) Port Blair
(c) Mangalore               (d) valsad

Ans: 88 (a)

89.Which of the following pairs are correctly matched ?
     Institute                                                                            Location
1.  National Centers for Cell Sciences                        :   Mysore
2.  Center for DNA Fingerprinting and Diagnostics       :    Hyderabad
3. National Brain Research Center                            :    Gurgaon
Select the correct answer using the code given below  :
(a) 1, 2 and 3        (b) 1 and 2 Only
(c) 2 and 3 Only    (d) 1 and 3 only

Ans: 89 (c)

90. With which one of the following is BRIT (Government Of India) engaged?
(a) Railway Wagons        (b) Information Tecnology
(c) Isotope Technology     (d) Road Transport

Ans:90 (c)

91.Who among the following used the phrase ‘Un­British’ to criticize the English
colonial control of India?
(a) Anandmohan Bose      (b) Badruddin Tyabji
(c) Dadabhai Naoroji        (d) Pherozeshah Mehta

Ans:91 (c)

92.Who among the following gave a systematic critique of the moderate politics of
the Indian National Congress in a series of articles entitled new Lamps for Old?
(a) Aurobindo Ghosh        (b) R.C.Dutt
(c) Syed Ahmad khan       (d) Viraraghavachari

Ans; 92 (a)

93. Match List­I with List­II and select the correct answer using the codes given
below the lists :
      List­I (Author)               List­II (Work)
A. Bankimchandra                1.Shatranj ke Khilari
B.    Dinabandhu Mitra          2. Debi Chaudhurani
C.    Premchandra                3. Nil­Darpan
                                          4. Chandrakanta
        A     B    C                     A    B    C
(a)    2     4    1            (b)     3    4    2
(c)     2     3    1            (d)     3    1    4

Ans: 93 (c)

94. Where are Tapovan and Vishnugarh Hydroelectric Projects located?
(a) Madhya Pradesh    (b) Uttar Pradesh
(c) Uttrakhand            (d) Rajasthan

Ans: 94 (c)

95. How is Sarosh Zaiwalia well­Known as?
(a) A leading theater personality
(b) A leading wildiife photographer
(c) A leading International legal expert
(d) A leading orthopedic surgeon

Ans: 95 (c)

96. Bimbavati Devi is a well­known dancer of which type of dance?
(a) Manipuri        (b) Bharat Natyam
(c) Kuchipudi       (d) Odissi

Ans: 96 (a)

97. Consider the following statements:
1. Chokmagalur is well­known for sugar production.
2.Mandya is well­known as a coffe­production region.
Which of the satatements given above is/ are correct ?
(a) 1 only                 (b) 2 only
(b) Both 1 and 2       (d) Neither 1 nor 2

Ans: 97 (d)

98. Ebraham  Alkazi is an eminent Personality in which one of the following areas ?
(a) Heart surgery    (b) Civil aviation
(c) Theatre            (d) Transport engineering

Ans: 98 (c)

99. Consider the following statements :
1. Justice V.R. Krishna Iyer was the Chief Justice of India.
2. Justice V.R. Krishna Iyer is considered as one of the progenitors of public intrest
litigation (PIL) in the    Indian  judicial system.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only            (b) 2 only
(c) Both 1 and 2   (d) Neither 1 nor 2

Ans: 99 (b)

100. Match List­I with List­II and select the correct answer using the codes given
below the lists :
           List­I(Person)            List­II(Area)
A.    Sabyasachi Mukherjee        1. Microfinance loans
B.    Aniruddha Bahal                2. Pharmaceuticals
C.    Vikram Akula                    3. Fashion designing
D.    Yusuf Hamied                   4. Investigative journalism
             A    B    C    D                        A       B        C        D
      (a)   1    2    3     4               (b)    3       4        1         2
      (c)   1    4    3    2                (d)     3       2        1         4

Ans: 100 (b)

101. For India, China the UK and the USA, which one of the following is the correct
sequence of the median age of their populations ?
(a) China < India < UK < USA
(b) India < China < USA < UK
(c)  China < India < USA < UK
(d) India < China < UK < USA
Ans: 101 (b)

102. Which one of the following is the largest (area wise) Lok Sabha constituency?
(a) Kangra        (b) Ladakh
(c) Kachchh        (d) Bhilwara

Ans: 102 (b)

103. Consider the following statements :
1. Ajman is one of the seven Emirates of the UAE.
2. Ras al­khaimah was the last Sheikhdom to join the UAE.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only            (b) 2 only
(c) Both 1 and 2   (d) Neither 1 nor 2

Ans: 103 (c)

104. India is a member of which of the following ?
1.  Asian Development Bank
2. Asia­Pacific Economic Cooperation
3. Colombo Plan
4. Organization for Economic Cooperation and Development (OECD)
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 3 only        (b) 2 and 4 only
(c) 1, 2 and 3 only     (d) 1, 2, 3 and 4  

Ans: 104 (a)

105.Which of the following countries share borders with Moldova?
1. Ukraine        2. Romania
3. Belarus
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only    (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only     (d) 1,2 and 3

Ans: 105 (a)

106.Out of all the Biosphere Reserves in India. Four have recognized on the World
Network by UNESCO. Which one of the following is not one of them?
(a)Gulf of Mannar      (b) Knachejunga
(c)Nanda Devi            (d) Sunderbans

Ans: 106 (b)

107.What is the purpose of the US Space Agency’s Themis Mission, which was
recently in the news?
(a) To study the possibility of life on Mars
(b) To study the satellites of Saturn
(c)To study the Colourful display of high latitude skies
(d) To build a Space laboratory to study the stellar explosions

Ans: 107 (b)

108. In which one of the following locations is the Internationals  Thermonuclear
Experimental Reactor (ITER) Project to be built ?
(a) Northern Spain        (b) Southern France
(c) Eastern Germany       (d) Southern Italy

Ans: 108 (b)

109. Which  one of the following is a spacecraft ?
(a) Apophis     (b) Cassini
(c)Spitzer        (d) TechSar

Ans: 109 (b)

110. What is the approximate percentage  of persons above 65 years of age in
India’s current population?
(a) 14­15%    (b) 11­12%
(c) 8­9%        (d) 5­6%

Ans:110 (c)

111. In the year 2007, an earthquake led to massive radioactive water leakage in
the largest nuclear plant in the world. In which country did it occur ?
(a) Germany   (b) Canada
(c) Japan        (d) USA

Ans: 111 (c)

112. Who was the Viceroy of India when the Rowlatt Act was Passed ?
(a) Lord Irwin             (b) Lord Reading
(c) Lord Chelmsford    (d) Lord Wavell

Ans: 112 (c)

113. Cristina Kirchner succeeded her husband to become President of a South
American country. Which is that country ?
(a) Chile        (b) Argentina
(d) Colombia   (d) Venezuela

Ans: 113 (b)

114. In order of their distance from the Sun, which of the following planets lie
between Mars and Uranus ?
(a) Earth and Jupiter    (b) Jupiter and Saturn
(d)Saturn and Earth      (d) Saturn and Neptune

Ans: 114 (b)

115. Which one of the following countries won the Euro Football Tournament, 2004
held in Portugal ?
(a) Italy            (b) France
(c) Greece        (d) Portugal

Ans: 115 (c)

116. Near Which one of the following cities are Palitana  Temples located?
(a) Bhavnagar      (b) Mount Abu
(c) Nasik              (d) Ujjain

Ans: 116 (a)

117. Ogaden region has been a source of conflict between which countries?
(a) Morocco and Algeria    (b) Nigeria and Cameroon
(c)Angola and Zambia       (d) Ethiopia and Somalia

Ans: 117 (d)

118. Kim Dae­Jung won the Nobel Prize for Peace. He is from which one of the
following countries?
(a) Vietnam         (b) Cambodia
(c) South Korea    (d) Japan

Ans: 118 (c)

119.Who among the following discovered heavy water?
(a) Heinrich Hertz   (b) H.C. Urey
(c) Bengali            (d) Malayalam

Ans: 119 (b)

120.Among the Indian languages, which one is spoken maximum in the world after
Hindi ?
(a) Telugu        (b) Tamil
(c) Bengali         (d) Malayalam

Ans: 120 (c)

121. Which one of the following is an insectivorous plant?
(a) Passion flower plant  (b) Pitcher plant
(c) Night queen             (d) Flame of the forest.

Ans:121 (b)

122. For which one of the following snakes is the diet mainly composed of other
snakes?
(a) Krait                     (b) Russell’s viper
(c) Rattlesnake            (d) King cobra

Ans: 122 (d)

123. In which one of the following kids of organisms is the phenomenon found
wherein the female kills the male after copulation?
(a) Dragonfly  (b) Honeybee
(c) Spider        (d) Pit viper

Ans: 123 (c)

124. How many high Courts in India have jurisdiction over more than one State
(Union Territories not included)?
(a) 2            (b) 3
(c) 4            (d) 5

Ans:124 (b)

125. Which one amongst the following has the largest livestock population in the
world?
(a) Brazil            (b) China
(c) India            (d) USA

Ans: 125 (c)

126.Consider the following statements:
1. Salt­water crocodile is found in the Andaman and Nicobar Islands.
2. Shrew and tapir are found in the Western Ghats of the Malabar region.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only             (b) 2 only
(c) Both 1 and 2     (d) Neither 1 nor 2

Ans:126 (a)

127.Consider the following statements:
    Tributary River            Main River
1. Chambal             : Narmada
2. Sone                  : Yamuna
3. Manas                : Brahmaputra
Which of the pairs given above is/are correctly matched ?
(a)    1,2 and 3        (b) 1 and 2 only
(b)    2 and 3 only    (d) 3 only

Ans: 127 (d)

128. Which of the following hills are found where the Eastern Ghats and the
Western Ghats meet?
(a) Anaimalai Hills     (b) Cardamon Hills
(c) Nilgiri Hills            (d) Shevoroy Hills
Ans: 128 (c)

129. Which one of the following is not essentially a species of the Himalayao
vegetation?
(a) Juniper        (b) Mahogany
(c) Silver fir        (d) Spruce

Ans: 129 (b)

130.What is the number of spokes in the Dharma chakra in the National Flag of
India?
(a) 16        (b) 18
(c) 22         (d) 24

Ans: 130 (d)

131. Consider the
(a) Rice fields              (b) Coal mining
(d) domestic animals    (d) Wetlands
Which of the above are sources of methane, a major greenhouse gas ?
(a)  1 and 4 only        (b) 2 and 3 only
(c) 1,2 and 3 only        (d) 1,2,3 and 4
Ans:131 (d)

132. From which one of the following did India buy the Barak anti­missile defence
systems?
(a) Israel        (b) France
(c) Russia        (d) USA

133.Selence­1, the lunar orbiter mission belongs to which one of the following?
(a) China        (b) European Union
 (c) Japan        (d) USA

Ans: 132 (a)

134. Recently, the manuscripts of which one of the following have been included in
the UNESCO’s Memory of World Register?
(a) Abhidhamma Pitaka  (b) Mahabharta
(c) Ramayana                (d) Rig­Veda

Ans: (d)

135. Consider the following statements:
1. Orange Prize is awarded to a work of published fiction in English by a woman.
2. Pulitzer Prize is awarded by the Commonwealth Foundation to a citizen of any
Commonwealth country for any  literary work in English.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a)  1 only                (b) 2 only
(b)  Both 1 and 2      (d) Neither 1 nor 2

Ans: 135 (a)

136. In the series
AABABCABCDABCDE……
Which letter occupies the 100th position?
(a) H        (b) I
(c) J         (d) K

Ans: 136 (b)

137. What is the number of terms in the series 117, 120, 123, 126,….., 333 ?
(a) 72            (b) 73
(c) 76            (d) 79

Ans: 137 (b)

138. In how many different ways can four books A,B,C and D be arranged one
above another ina vertical order such that the books A and B are never in
continuous position ?
(a) 9        (b) 12
(c)  14      (d) 79

Ans: 138 (b)

139. Carpenter a can make a chair in 6 hours, carpenter B in 7 hours and carpenter
C in 8 hours. If each  carpenter works for 8 hours per day, many chairs will be
made in 21 days?
(a) 61           (b) 67
(c)73            (d) 79

Ans: 139 (c)

140. A persoan purchases 100 pens at a discount of 10%. The net amount of
money spent by the persoan to purchase the pens is Rs 600. The selling expenses
incurred by the person are 15% on the net cost price. What should be the selling
price for 100 pens in order to earn a profit of 25%?
(a) Rs.  802.50        (b)Rs  811.25
(c) Rs.  862.50        (d) Rs 875

Ans:139 (c)

141. A schoolteacher has to select the maximum possible number of different
groups of 3 students out ofa a total of 6 students. In How many groups any
particular student will be included?
(a) 6         (b) 8
(c) 10        (d) 12

Ans: 141 (c)

142. In an examination, 70% of the students passed in the Paper I, and 60% of the
students passed in the Paper II. 15% of the students failed in both the papers while
270 students passed in both the papers. What is the total number of Students?
(a) 600        (b) 580
(c) 560         (d) 540

Ans: 142 (a)

143. What is Bisphenol A (BPA) ?
(a) A Medical test for detecting cancer
(b) A test for Testing the use of drugs to improve performance by athletes
(c) A chemical used for the development of food­packaging materiasl
(d) a special type of alloy steel

Ans: (c)

144.Which of the following pairs about India’s economic indicator and agrrricultural
production (all in rounded figures) are correctly matched ?
1. GDP per capita (current prices)     :    Rs 37,000
2. Rice                                          :    180 million tons
3. Wheat                                       :    75 million tons
Select the correct answer using the code given below:
(a)    1, 2 and 3      
(b)    1 and 2 Only
(c)    2 and 3 Only
(d)    1 and 3 Only

Ans: 144 (d)

145. march 1, 2008 was Saturday. Which day was it in March 1, 2002?
(a) Thursday       (b) Friday
(c) Saturday        (d) Sunday

Ans: 145 (b)

146.In August 2006, the Government of India notified the Rural Electrification
Policy. This Policy aims at provision of access to all household by which year?
(a) 2008        (b) 2009
(c) 2010        (d) 2012

Ans: 146 (b)

147. As per India’s National Population Policy,2000, by which one of the following
years is it our long­term objective to achieve population stabilization ?
(a) 2025        (b) 2035
(c) 2045        (d) 2055

Ans: 147 (c)

148. Which one of the following Union Ministries is implementing the Biodiesel
Mission (as Noida Ministry) ?
(a) Ministry of Agriculture
(b) Ministry of Science and Technology
(c) Ministry of New and Renewable Energy
(d) Ministry of Rural Development

Ans: 148 (d)

149. Consider the following statements with reference to Indira Gandhi National Old
Age Pension Scheme (IGNOAPS) :
1. All persons of 60 years or above belonging to the household below poverty line
in rural areas are eligible.
2. The Central Assistance under this Scheme is at the rate of Rs. 300 per month
per beneficiary. Under the Scheme, States havebeen urged to give matching
amounts.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a)    1 Only
(b)    2 Only
(c)    Both 1 and 2
(d)    Neither 1 nor 2

Ans: 149 (d)

150. What is the name of the scheme which provides training and skills to women
in traditional and non­ traditional trades?
(a) Kishori Shakti Yojna   (b) Rashtriya Mahila Kosh
(c) Swayamsiddha           (d) Swawlamban

Ans: 150 (d)

77190cookie-checkUPSC General Studies Prelims Paper­ 2008

Leave a Comment